Wie zoekt, vindt niet

Ouders en volwassen kinderen kijken elkaar aan met een blik die vraagt naar het waarom van  hun bestaan. Alsof in hun nageslacht of afkomst een antwoord op die vraag kan gevonden worden.

Mensen die worstelen met het waarom zoeken het antwoord altijd ergens. Hun hele leven lang, bij alles en iedereen die ze tegenkomen. Eeh onoplosbaar misterie. Nergens een afdoend antwoord, zolang je ernaar op zoek bent. Want het eenvoudige feit dat je zoekt toont aan dat het tevergeefs is.

Wie zoekt, vindt niet.

Zo gaat het met de zin van het leven. In tegenstelling tot brillen of sleutels ga je er beter niet naar op zoek. Die zoektocht is immers eindeloos rationeel, wat duidt op een ontbreken aan levenslust. Levenslust, vaak een onverklaarbare vondst.

De liefde voelt aan als een afdoend antwoord, tot de liefde uitdooft, verandert van object of onbeantwoord blijft. Of tot men het wezen van de liefde begint te ontwaren. Het ontembare verlangen terug te keren naar een oorspronkelijk samenhoren, samensmelten, samenzijn.

Maar wat als ook dat niet schijnt te helpen tegen de angst voor het lege, zinloze bestaan?

Dan bekijkt men z’n ouders met een blik die vraagt waarom. Een ongewild beschuldigende blik die gepaard gaat met een onmiddellijk schuldgevoel.

“Het spijt me dat ik me niet gelukkig voel.”

Als er iets is dat men z’n ouders wil schenken is het wel het simpele gelukkig zijn. Op z’n minst dankbaar voor het leven. Als er iets is dat ouders voor hun kinderen willen is het wel dankbaarheid dat hen het leven werd geschonken.

Kinderen willen niets liever dan hun ouders tevreden stellen, toch?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s